Postadresse:
Kristen Muslimmisjon
Postboks 8080
4675 Kristiansand

Telefon: 938 52 567
Vipps: 89321
Bank: 8220.02.19720

«Alt mitt er ditt» (Luk 15,31)

Publisert 01/05/2020

Andakten for mai er skrevet av Herdis Heimdal

«Alt mitt er ditt» (Luk 15,31). Det er Jesus som sier dette i lignelsen om den bortkomne sønnen. Broren, den hjemmeværende sønnen fikk høre dette: «Alt mitt er ditt».

Oftest hører vi tale om den bortkomne sønnen. Han som sløste bort farsarven og fikk komme hjem til sin kjærlige far og begynne på nytt. Den hjemmeværende sønnen taler vi sjeldnere om. Han som bodde sammen med faren hele tiden. Han som tjente faren dag ut og dag inn. Han som var en trofast tjener, han jobbet på markene hver dag og slet fra morgen til kveld.

Denne hjemmeværende sønnen kjente tydeligvis ikke faren så godt. Det overrasket ham da den bortkomne sønnen kom hjem at faren kunne være så barmhjertig, kjærlig og nådefull! Han ble ikke bare overrasket, han ble fornærmet og sint. Den hjemmeværende sønnen ville ikke være barmhjertig, kjærlig og nådefull. Han ville ikke være lik sin far.

Jesus fortalte denne lignelsen til fariseerne og de skriftlærde, til dem som hver dag gjorde en kjempeinnsats i tjenesten for Gud.  Det mente de selv i alle fall. Akkurat som denne hjemmeværende sønnen tjente sin far hver eneste dag. Men tydeligvis kjente ikke fariseerne, de skriftlærde og den hjemmeværende sønnen sin far, sin himmelske far. De kjente han ikke som den barmhjertige, kjærlige og nådige Far han egentlig var.

Hvordan kunne slikt skje? Hvordan kunne de unngå å bli kjent med sin himmelske Far? Var de for opptatt av å tjene? Trodde de at jo mer de tjente Gud, jo mer fortjente de sin Fars kjærlighet? Eller glemte de å være sammen med Far? Glemte de å søke Far for å bli kjent med han?

«Alt mitt er ditt», sa faren i denne fortellingen. Det sier vår himmelske Far til oss også. Vi fortjener heller ikke Fars kjærlighet, Fars tilgivelse og Fars nåde. Vi kan bare takke han som sier «Alt mitt er ditt». Han gjorde alt, han frelste oss mens vi ennå var syndere, han tilgav oss, og han lengter etter oss. Han ønsker å utøse sin kjærlighet over oss. Har vi forstått hva vi har i Kristus?

Så får vi lov til å komme til vår himmelske Far, enten vi er den bortkomne sønnen eller den hjemmeværende sønnen. Han møter oss med «Alt mitt er ditt», for han ordnet alt selv og vi kan bare ta imot og takke han som er vår FAR.

Hilsen fra Kristen Muslimmisjons nye leder

Publisert 01/05/2020

Kristen Muslimmisjons nye leder, Øyvind Hope, skriver i en hilsen til Lys over Land at han helt siden studietiden har hatt mange og nære muslimske venner. Og noen av hans beste venner i dag er muslimer. «De er akkurat som oss, men mange har bekymringer for barna og ungdommene sine i en kultur der alt ser ut til å være lov».

Øyvind Hope og familien hans har alltid vært engasjert av utfordringene mange flyktninger og innvandrere har i møte med Norge:

«Veldig få har blitt invitert inn i et norsk hjem til middag eller en kaffekopp, og enda færre har norske omgangsvenner. For oss fra majoritetsbefolkningen betyr dette at vi aldri blir kjent med dem, noe som skaper avstand og i noen tilfeller frykt. Vi ser noen skjeggete menn som samler seg eller går tre skritt foran kona på vei til butikken. Vi ser ikke en venn som vi kjenner bekymringene, sorgene og gledene til», skriver Hope i sin hilsen i Lys over Land nr. 2/2020.

Vårnummer av Lys over Land

Publisert 28/04/2020

Kristen Muslimmisjons blad «Lys over Land» utkommer vanligvis fire ganger i året, men i år vil det komme ett eller flere ekstra nummer av bladet.

«Lys over Land» nr. 2 – april 2020 innledes med en hilsen fra Kristen Muslimmisjons nye leder, Øyvind Hope. Lederartikkelen av fungerende generalsekretær, Eivind Flå, har overskriften «Et anker for sjelen». Han har også skrevet årsmøtehilsenen»Det nytter!»

Det er misjonsstoff fra India og Senegal i tillegg til kretsnytt og orientering om økonomien. Og endelig er det en hilsen fra presidenten i Den Lutherske kirken i Senegal.

Bønn for muslimer under ramadan

Publisert 25/04/2020

Hvert år ber kristne over hele verden for muslimer under ramadan som nettopp har begynt.

Linda Askeland, informasjonsleder i Åpne Dører, håper at koronakrisen kan bidra til at flere kristne engasjerer seg i bønn for muslimer de neste ukene. Bønneguiden, som inneholder informasjon og daglige bønneemner, fungerer som en hjelp til å be konkrete bønner. Ved å følge bønnekalenderen fra år til år, opplever Askeland at hun har fått et mer nyansert syn på verdens muslimer.

Ekteparet Jenny og Jon Petter Feidal jobber for å utruste kristne til å reise ut til muslimske land. De leder Frontiers Norden, en av sju norske organisasjoner som står bak det norske bønneinitiativet. Hver mandag og fredag i ukene fremover kommer ekteparet til å arrangere timelange bønnemøter på nett.

Ifølge Jon Petter Feidal fins det i dag rundt 1,8 milliarder muslimer i verden. Det antas at mellom 80 og 90 prosent av dem aldri har hørt evangeliet eller møtt en kristen. Han understreker at flere muslimer har kommet til tro på Jesus de siste 30 årene enn noen gang før i historien.

– Vi lever i en spennende tid, og det er strategisk viktig at kristne er engasjert i bønn for og vennskap med muslimer. Bruk gjerne bønneguiden som er gitt ut. Den har konkrete bønneemner fra dag til dag, sier Feidal.

Kilde: Dagen 24. april

Ber muslimer drikke vann under fasten

Publisert 22/04/2020

Fredag begynner ramadan. Professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland, anbefaler muslimer å drikke vann i løpet av dagen for å opprettholde væskebalansen, men skjønner at det ikke er i tråd med fastetradisjonene. Likevel mener hun at koronaepidemien er så alvorlig at normale fasteregler bør brytes. 

Under ramadan skal mange av Norges 200.000 muslimer avstå fra både mat og drikke fra soloppgang til solnedgang. Det betyr 17 timer eller mer uten vått eller tørt. Det finnes unntak. Barn, syke og gravide må ikke faste.

Tørre slimhinner øker risikoen for virusinfeksjoner generelt. Spurkland mener det er grunn til anta at dette gjelder for koronavirus også selv om det er et nytt virus vi foreløpig ikke vet alt om. Men tørre slimhinner øker risikoen for at viruset kan komme seg gjennom barrierene og inn i cellene.

Islamsk råd og Muslimsk Dialognettverk representerer de fleste moskéene i landet. Ingen av dem vil anbefale muslimer å drikke i løpet av fasten. Basim Ghozlan i Muslimsk Dialognettverk mener det ikke går an å lempe på fastereglene. Hvis man drikker vann, faster man ikke, sier Ghozlan, men føyer til at det er opp til hver enkelt om man er frisk nok til å faste. Og at faste er en privatsak.

Kilde: NRK 22. april