Postadresse:
Kristen Muslimmisjon
Postboks 8080
4675 Kristiansand

Telefon: 938 52 567
Vipps: 89321
Bank: 8220.02.19720

Islamist ny leder i Algerie

Publisert 14/07/2019

Nasjonalforsamlingen i Algerie har valgt islamisten Slimane Chenine til sin nye leder etter at Moad Bouchareb gikk av i juli etter kraftig kritikk. Chenine er leder for en koalisjon av de tre islamistiske småpartiene Ennhada, Adala og El Bina.

Han får støtte fra Den nasjonale frigjøringsfronten (FLN) og samarbeidspartiet RND, som til sammen har flertall i nasjonalforsamlingens underhus. Algerie har i flere måneder vært preget av omfattende demonstrasjoner, og i april ble den mangeårige lederen Abdelaziz Bouteflika tvunget til å gå av som president.

Kilde: Dagen 12. juli

Savner god muslimsk humor

Publisert 13/07/2019

I boken «Ingen spøk» analyserer rådgiver for Antirasistisk Senter, Shoaib Sultan, muslimsk humor, eller «halal-humor» som det også blir kalt. Han meiner at humoren stammer fra en tid der muslimene var undertrykt og trengte et utløp for frustrasjon.

«Den muslimske humoren er ikke like etablert som jødisk humor. Det er litt galgenhumor fordi de levde under vanskelege forhold. Humor blir ofte en ventil, og en måte å uttrykke misnøye med rådende myndigheter som en ikke får gjort så mye med», sier Sultan.

Når man skal definere muslimsk humor, handler det mer om hva man ikke kan si og gjøre enn hva man faktisk kan.

Det har tradisjonelt vært slik at muslimer tåler godt humor om det meste, bortsett fra det å gjøre narr av Allah eller profeten. Sultan sier at han savner humor som tar islam på alvor og som fremstiller muslimer på en realistisk måte.

Kilde: Dagen 13. juli

Muslimer får ikke bo i Hadat i Libanon

Publisert 11/07/2019

Libanon er det landet i Midtøsten med størst andel kristne innbyggere. En gang var også flertallet av innbyggerne i landet kristne, men i dag er majoriteten muslimer. Endringen i folkesammensetning gjelder også for byen Hadat, sør for hovedstaden Beirut. For 30 år siden bodde det i all hovedsak krsitne her, men i dag er seks av ti muslimer. Det skriver nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Andelen kristne i Hadat har gått stadig nedover siden borgerkrigens slutt i 1990. Etter det har byen tatt imot mange sunnimuslimske flyktninger. I 2010 ønsket lokale myndigheter i den libanesiske byen å bremse denne utviklingen og innførte et forbud mot at kristne kunne selge videre eller leie ut sine boliger til muslimer.

Intensjonen var å bevare de kristne nabolagene i byen. Muslimer har ingen slike restriksjoner når de skal selge eller leie ut bolig. De kan både handle med andre muslimer og kristne. Ifølge AP er Hadat den eneste byen i Libanon hvor de lokale myndighetene har gått offentlig ut og innført et slikt forbudt. Diskriminering av boligkjøpere eksisterer også flere andre steder i landet, men der i form av normer og uskrevne lover.

Selv om det er over 80 år siden siste folketelling anslås det at rundt 40 prosent av innbyggerne i Libanon er kristne. Dette utgjør den klart største andelen kristne av samtlige land i Midtøsten og har ført til at landet har utviklet et helt spesielt politisk system.

Den tidligere franske kolonien er på den ene siden en republikk, sterkt inspirert av nettopp Frankrike, men har på den andre siden spesielle krav til makthaverne. De må tilhøre riktig trosretning. Libanons president må være kristen, statsministeren i landet må være sunnimuslim, og lederen for kongressen må være sjiamuslim.

Kilde: Dagen 11. juli

Etterlyser kontrollinstans for halalkjøtt

Publisert 10/07/2019

Flere norske muslimer etterlyser en ordning for sertifisering av halalkjøtt, skriver NTB/Dagen 10. juli. Tilgangen har vært begrenset siden Nortura kuttet båndene til Islamsk Råd Norge.

– Jeg vet om mange som ikke spiser kjøtt ute i det hele tatt. Det er klart at mange skulle ønske at en god sertifiseringsordning i Norge kom på plass, sier daglig leder Linda Noor i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk til Vårt Land.

I 2017 besluttet Nortura at de ikke ville fornye avtalen de hadde med den muslimske paraplyorganisasjonen Islamsk Råd Norge (IRN). Avtalen gikk ut på at rådet foretok halal-sertifisering og mottok én krone per kilo kjøtt de sertifiserte.

Også Shoaib Sultan, MDG-politiker og rådgiver for Antirasistisk Senter, sier det er et tydelig ønske blant norske muslimer om en kontroll­instans som ­foretar sertifisering.

PS. På Wikipedia forklares halal slik: Halal (arabisk halāl) er et begrep innen islam som betyr «tillatt». I arabisktalende land brukes begrepet i en utvidet betydning, om alt som er tillatt under sharia. Motsetningen er harām, som brukes om alt som er forbudt. Denne bruken av begrepene omfatter tillatt språkbruk, påkledning og oppførsel.

Utenfor den islamske kulturkretsen er halal mest kjent for sine bestemmelser om mat og slaktemetode. Mange mener at det for en såkalt «rettroende» muslim ikke er tillatt å spise kjøtt som ikke er tilberedt etter halalskikk. Det er likevel presisert at det kan tillates dersom alternativet er at man kan sulte ihjel.

Fengslet på grunn av Facebook-innlegg

Publisert 08/07/2019

Ekstremister i Egypt bruker nye måter for å systematisk motarbeide kristne. De samler moderate muslimer til å angripe naboer ved å hacke sosiale medie-kontoer til kristne og poste innhold som er blasfemisk mot islam. Leder for Åpne Dørers arbeid i Midtøsten beskriver utviklingen i Egypt som urovekkende.

Nylig opplevde Nermin (20) at en sint mob kom til landsbyen deres, Ashnin El-Nasara, for å angripe familien. En måned tidligere hadde et blasfemisk innlegg dukket opp på profilen til Nermins bror, Fady Youssef Todary (26). Profilen hans hadde blitt hacket. Til tross for at Fady la ut en video hvor han ba om unnskyldning, ble det organisert et arrangement gjennom Facebook for å straffe ham.

Situasjonen roet seg da politiet ankom stedet og arresterte angriperne. Men et par dager senere ble Fady arrestert og fengslet. Også tre slektninger ble fengslet, to onkler og den 19 år gamle broren. Åpne Dørers midtøstendirektør besøkte nylig Egypt og forteller at det som skjedde i Ashnin El-Nasara ikke er et enkelttilfelle.

  • Be for Fady, Nermin og familien. Be om beskyttelse, styrke og visdom midt i den vanskelige situasjonen.
  • Be for kristne i Egypt som blir utsatt for slike digitale angrep. ​
  • Be om at Gud skal røre hjertene til dem som står bak slike angrep. 

Kilde: Åpne Dører 3. juli